WIT GELE KRUISGEBOUW GERENOVEERD

maandag 16 september 2019 09.27 uur | laatst gewijzigd: donderdag 26 september 2019 09.38 uur | auteur: Geurt Hilhorst

Een markant gebouw in Hooglanderveen, het Wit Gele kruisgebouw aan de Alphons Mulderlaan is aan de tijd aangepast. De "eerste steen" is gelegd op 23 aug 1964 als gebouw van het Wit Gele Kruis, de katholieke organisatie voor de wijkverpleging. Deze wijkverpleging is in 1928 gestart door de zusters van St. Jozef. In 1937 werden er door de overheid vakeisen gesteld en kwam de wijkverpleging meer in handen van niet religieuzen. Ook werd een een vereniging Het Wit Gelekruis afd. Hooglanderveen opgericht. De leden waren echter aangewezen op het gebouw aan de Kerklaan in Hoogland. Of konden terecht bij het Groene Kruis dat o.a. zuigelingen spreekuur hield in Bethel aan de Veenweg. Dorpssmid Alphons Mulder zag dat allemaal over "zijn" Kerkpad langskomen en ijverde zich, net als voor de komst van de zusters in St. Jozef, voor een eigen gebouw centraal in Hooglanderveen. In 1964 werd aan de Alpons Mulderlaan het Wit Gele Kruis gebouwd. Alphons Mulder legde de "eerste steen" (foto's).

In 1984 was een groot samengaan van kruisverenigingen tot de Regionale Kruisverenigng EEMKRUIS voor Amersfoort en Bunschoten.Het gebouw aan de Alphons Mulderlaan verwaterde tot een dependance en kreeg steeds minder verband met het kruiswerk. In 1987 werd de Stichting Wit Gele Kruisfonds Hoogland opgericht. Deze stichting verleent financiële steun aan Hooglandse projecten en voorzieningen op het gebied van de gezondheidszorg. De Stichting werd opgericht om het resterende vermogen van het ooit “Wit-Gele Kruis Hoogland” verantwoord onder te brengen en het geld beschikbaar te stellen voor initiatieven op het gebied van de lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg. Zoals recent voor de aanschaf van AED's. De financiële steun is er voor mensen of organisaties afkomstig uit of werkzaam binnen het oude werkgebied van het Wit-Gele Kruis Hoogland, oftewel de oude gemeente Hoogland.

Sinds circa 2010 heeft de Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele therapie van Gerton Jansen haar intrek genomen in het Witgele- kruis gebouw. Het pand is inmiddels volledig gerenoveerd. Maar de "eerste steen" is behouden gebleven!