Oproep tot deelname van Tocht van Vrees en Hoop

dinsdag 08 oktober 2019 10.52 uur | laatst gewijzigd: donderdag 10 oktober 2019 18.24 uur | auteur: Gemeente Amersfoort

Meer informatie en aanmelden: https://www.kampamersfoort.nl/evenement/tocht-van-vrees-en-hoop/ Het is hét beeld van Amersfoort in de oorlog: een foto van een grote groep gevangenen, die onder begeleiding van Duitse soldaten over de Kapelweg naar het station worden weggevoerd. Talloze keren liepen gevangenen de ‘Tocht van Vrees en Hoop’, van het station naar Kamp Amersfoort en vice versa.

Nooit was de groep zo omvangrijk als op woensdag 11 oktober 1944. Op die dag, vertrok om 18.00 uur na een urenlang appèl, een groep van ruim 1400 gevangenen van het kamp naar het station. Daarvandaan werden ze met de trein afgevoerd naar het Noord-Duitse concentratiekamp Neuengamme. Slechts weinigen van hen overleefden de oorlog.

Op vrijdag 11 oktober 2019, 75 jaar na dato, organiseert Kamp Amersfoort een Stille Tocht langs deze route. Ter nagedachtenis aan deze gevangenen en aan alle gevangenen die op transport werden gesteld vanuit Amersfoort. Nabestaanden en belangstellenden kunnen zich aanmelden om mee te lopen. Om te herdenken, te herinneren en om niet te vergeten. In deze video roept burgemeester Lucas Bolsius u op om mee te lopen. Of om op de route een kaars of lampje te branden.

Tocht van Vrees en Hoop
Datum: vrijdag 11 oktober 2019
Tijd: 18.00 uur
Route: Kamp Amersfoort naar station Amersfoort (ca. 4 km.)