BuurtAED-actie in Hooglanderveen groot succes

donderdag 07 november 2019 12.09 uur | laatst gewijzigd: donderdag 07 november 2019 12.39 uur | auteur: Geurt Hilhorst

Uit "De Stad Amersfoort"; In Hooglanderveen hangt binnenkort een AED in de wijk bij de Lient. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen 12 dagen voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Ambulanceverpleegkundige en initiatiefnemer van de actie Jan van den Berg (foto vraag anthea): “Om de kans op overleven te vergroten is zo snel mogelijk handelen, door ons als burger, bij een hartstilstand van cruciaal belang. Ik zie in mijn werk op de ambulance regelmatig het belang van de AED en de toename van het aantal geslaagde reanimatie dankzij de snelle inzet van een AED in de wijk.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Om meer wijken van Hooglanderveen hartveilig te maken is Jan direct een nieuwe actie gestart.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl