MUSEUM BUNSCHOTEN SCHILDERIJ RIJKER

dinsdag 21 januari 2020 09.44 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 21 januari 2020 11.19 uur | auteur: Geurt Hilhorst

Ons museum is erin geslaagd een bijzonder schilderij te verwerven. Een schilderij van de haven van Spakenburg dat gemaakt is in 1914 door de Duitse schilder Hans Herrmann. Een schilder die tussen 1910 en 1920 diverse schilderijen in Bunschoten en Spakenburg heeft gemaakt. Het schilderij dat nu is verworven, toont een gezicht op de Oude Haven van Spakenburg. Het schilderij is gemaakt in 1914. Op de voorgrond staan wat mensen met vismanden. Daarachter liggen enkele botters aan de kade. In de haven een botter die juist uitvaart om te gaan vissen.

Het schilderij is precies te dateren door het jaartal 1914 dat op het schilderij is geschilderd. In De mast links in de verte is het havenlicht. De bebouwing die daarvoor staat is bij de watersnood van 1916 grotendeels verwoest. Bij elkaar een sfeervol plaatje waar de schilder erin is geslaagd een mooi tafereel te vereeuwigen.
Het schilderij werd onlangs aangeboden op een veiling. Er waren meer kapers op de kust maar gelukkig was Museum Spakenburg de laatste bieder. Zo is het gelukt om het grote schilderij (het meet 70 x 100 cm) voor een alleszins schappelijke prijs aan te kopen.