Schoolklassen kunnen weer piepers komen rooien bij Eemstadboerderij

dinsdag 12 september 2017 23.44 uur | laatst gewijzigd: woensdag 13 september 2017 00.47 uur | auteur: Geurt Hilhorst

Er is echt niets mooiers dan met een schoolklas in de leeftijd van 8 – 9 jarigen (groep 5-6) aardappeltjes uit de grond te halen, het is altijd weer een feest. In 2016 hebben we dit 8 keer gedaan en dit jaar hopen we dat weer met meer klassen te mogen doen. Ook de leerkrachten en ouders die het een keer hebben meegemaakt komen steevast het volgende jaar graag weer een keer. Het is zo leuk om de kinderen zo hun gang te zien gaan. Allemaal hebben ze zo hun eigen manier van werken. Het is een onvergetelijke belevenis.

 

Met een kleine trekker en rooier worden de aardappels boven de grond gehaald. De kinderen verzamelen de aardappelen in bakken en kruiwagens en brengen ze naar het erf. Daar sorteren we ze en doen ze in papieren zakken. Iedereen mag proberen te raden wat ongeveer een kilo is. Voor een euro mag je dan die kilo mee naar huis nemen.

Verder zijn er ook pompoenen te rooien en gaan we dit jaar ook graan oogsten. Dit laatste gaan we met de hand doen want de grote combine had dit jaar geen tijd voor de kleine graanakker van de Eemstadboerderij. Dat wordt dus maaien, in bossen bij elkaar binden en in de oude dorsmachine leggen.

Het rooien en dorsen doen wij liefst in de ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur. De akker bevindt zich dit jaar weer aan de Koningsbergenweg op het nog lege bedrijventerrein in Vathorst, ten zuiden van Hooglanderveen. Wij zijn goed met de fiets te bereiken.

Wil je ook meedoen met jou klas? Meld je dan snel aan bij boer Wytze via wytze@eemstadboerderij.nl. Of stuur hem even een app-je: 06-24284100