Schilderij Klaas Zwaan voor Museum Spakenburg

donderdag 18 februari 2021 14.15 uur | laatst gewijzigd: donderdag 18 februari 2021 14.16 uur | auteur: Geurt Hilhorst

Het valt misschien niet zo op, maar ook Museum Spakenburg is al weer maandenlang gesloten. Maar dat kan niet anders. Gelukkig blijkt dat het museum niet wordt vergeten. Zo werd onlangs een leuk schilderij van kunstschilder Klaas Zwaan geschonken. Een schilderij met een afbeelding van een verdwenen rokerij in Spakenburg. Het museum is heel met deze schenking. Zodra de deuren weer open mogen, gaat het getoond gaat worden in het museumcafé.

De rokerij met woning die op het schilderij zijn afgebeeld, stonden ooit aan de Weikamp precies tegenover de Nieuwe Haven. Midden tussen de woonbebouwing maar dat was vroeger heel gewoon. Wonen en werken wisselden elkaar af of gingen gewoon samen. Of er nu een luchtje aan zat of niet. Waarschijnlijk is het schilderij kort voor de sloop gemaakt, naar schatting ergens in de jaren 1960. 

Overigens is het volgend jaar precies een eeuw geleden dat de kunstschilder Klaas Zwaan werd geboren. Een mooie reden voor het museum om daar, in samenwerking met onder meer het Centrum voor Erfgoed & Cultuur aandacht aan te schenken. Plannen daarvoor moeten nog worden uitgewerkt. Mochten er onder de lezers plannen of ideeën zijn, dan zijn die van harte welkom.

Ook foto’s van schilderijen of tekeningen zijn welkom om te proberen bij het museum een zo groot mogelijke digitale collectie van de werken van Klaas Zwaan aan te leggen. 

Daarover kan altijd even contact worden gelegd met het museum. Dat kan via de mail info@monumentenbunschoten.nl of telefonisch 06 49 776722.