HLVeens Volkslied 2.0

Ook met de Aubade op Koningsdag klonk het Veense Volkslied weer als een klok, maar wel iets anders…. Het Hooglanderveens Volkslied is ontstaan begin jaren 50 toen Hooglanderveense militairen na hun missie in Indonesie terug keerden naar ons dorp. Wijlen Herman Mossink maakte een tekst op een bestaande melodie.

Het is vooral algemeen bekend geworden toen de Blaaskapel De Turfstampers het refrein vanaf 1990 ging spelen. In 2015 zong Vierfout een nieuw tekst op een nieuwe moderne muzikale versie met dank aan arrangeur Jasper Bom en trompettist Remco Petersen. Met nu ook muziek voor het couplet. Natuurlijk heeft de Media Hub Hooglanderveen hiervan een registratie gemaakt (zie video)

Maar dit jaar speelde Animato met de Aubade een nieuw orkestraal totaal arrangement inclusief de coupletten. Uiteraard met dank aan Henk Petersen die in 1995 al een Koninklijke Onderscheiding ontving voor zijn verdiensten voor onder andere Animato. De oorspronkelijke tekst is nog steeds gebleven en werd met verve meegezongen door het publiek en loco-burgemeester Hans Buitelaar met als voorzangers Leo en Hans (foto) .
Maar hoe lang deze tekst nog? Vorig jaar vroeg Burgemeester met de Aubade al aan Dirk-Joost om de tekst (iets) aan te passen, dat herhaalde Lucas Bolsius dit jaar opnieuw tijdens de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding. Driemaal is scheepsrecht en Noblesse oblige is een oud Frans gezegde dat letterlijk wordt vertaald als "adeldom verplicht”.

Wat zou het mooi zijn indien op de aanstaande Dorpsdag op zaterdag 30 juni op het Disselplein met het vernieuwde Hooglanderveens Volkslied een happy happening zouden kunnen waarmaken.