Géén verhoogde bushalte's in nieuwe dorpsstraat?

Onze Belangenvereniging heeft onlangs een gesprek gehad met Syntus ( Gelderland ) die buslijn 103 exploiteert. Syntus geeft aan dat de toekomst van bus 103 hier allerminst zeker is. Alles wijst er nu op dat de bus zeker na het jaar 2020 tot Station Vathorst gaat rijden en dan via de Oeverweg (de Oeverweg begint bij het kunstwerk de Uiverhoeve met de ooievaars) en niet meer door Hooglanderveen. In 2020 vervalt de Gelderse Syntus concessie. Maar mogelijk vertrekken zij al eerder uit Hooglanderveen.

Syntus kan zich dan ook vinden in een plan om Hooglanderveen te voorzien van slechts twee ( 4 dus ) bushaltes. Een bij de kerk en een bij Houtrust. Deze worden dan aangedaan door de buurtbus 572 ( Utrechtse Syntus ). Maar de “aanpassing/verhoging” van de bushaltes is dan niet mogelijk. Het type buurtbusvoertuigen van lijn 572 kunnen niet makkelijk bij een 18 CM (nieuwe norm) bushalte halteren. Om beschadigingen aan de deur te voorkomen moet de bus dan 30 cm vanaf de stoep halteren, wat juist het instapgemak verslechterd.

 

Het is dan ook de vraag of deze haltes 18CM hoog moeten worden of dat een nette trottoirband van 12CM qua instapgemak beter is. Het heeft naar mening van de Belangenvereniging weinig zin om voor de herinrichting 2018 en 2019 rekening te houden met in 2020 verdwijnende 18 CM haltes, maar gelukkig gaan we daar als dorp over en kunnen we het meenemen in onze wensen.